Events

 
 
 
 

Zomerschool solidariteit in diversiteit

Drie dagen intensief voorbeelden en ervaringen met het stimuleren van solidariteit in diversiteit delen, verdiepen en waarderen. Lees hier het verslag van Walter, één van de 22 gedreven deelnemers.



DagBoek DieGem-zomerschool



Begin september 2015 nam ik voor mijn interculturele vertelorganisatie "De Verhalenwerf" deel aan de Zomerschool van DieGem, een driedaagse vorming met werkbezoeken, opdrachten en gesprekken over "Solidariteit in superdiversiteit". Met een behoorlijk diverse maar tegelijk bijna uitsluitend 'autochtone' deelnemersgroep werden we met een bus naar alle locaties gevoerd, aten we op overheerlijke biologisch-ecologische locaties en overnachtten we in sterrenhotels. Het zalig-grappige gevoel schoolreis was nooit ver weg. Voici enkele dagboekaantekeningen.

Startsessie in Buurtcentrum Rabot Gent:

  • Kennismaking aan de hand van een agenda-oefening. Eerste boeiende inzicht: sociale diversiteit is minstens even belangrijk dan culturele diversiteit.

Werkbezoek De Site:

  • De volkstuintjes waar de heerlijke groenten van onze picknick vandaan komen zijn aangelegd in perken met aangevoerde aarde die bovenop een grote betonnen vloerplaat ligt, het enige fysieke restant van een fabrieksgebouw en een bescherming tegen de onderliggende af te graven aarde van het vroegere fabrieksterrein. Smakelijk.
  • Aan de ingang van De Site hangt een banner met een wervende tekst voor het Tondelierproject, in het Turks. Ik versta alleen de titel "Merhaba", de vrouw die ons de soep uitschenkt vertaalt voor mij de lekker poëtische zin "Beni gerceklediginiz icinde düslemek icin mi geldiniz" als " Wil je mij graag in je dromen zien, als deel van jouw werkelijkheid?

 Werkbezoek Witte Kaproenenplein:

  • De volkstuintjes tussen de woonblokken zijn recent aangelegd, en hebben (nog?) geen omheiningkjes nodig om ze te beschermen tegen plukkende kids en plassende honden en zatte flessen, zoals de buurttuintjes op het Antwerpse Sint-Andriesplein waar ik woon.
  • Buurtbewoner Ace verwarmt ons met een straight from the heart getuigenis.

Werkbezoek Tower Automotive:

  • Na een inleiding betreden we via een veiligheidskledijcatwalk de met meer robots dan mensen bemande assemblagewerkvloer.
  • Operator Daniel, van Poolse origine, legt ons in helder Nederlands uit hoe hij zijn job als werkleider combineert met het coachen van zijn team. Op mijn compliment over zijn Nederlands antwoordt hij: "Pools is de moeilijkste taal ter wereld. Als je die spreekt zijn alle andere talen makkelijk om te leren".
  • Op deze werkvloer kiest men er bewust voor om geen minderheden te vormen, door ervoor te zorgen dat iedereen tot een minderheid behoort. Mij doet het meteen denken aan de superdiverse en superverrijkende werkvloer van de twee onthaalbureaus waar ik gewerkt heb. Hier kunnen veel andere Vlaamse bedrijven en organisaties, en met name de meeste middenveldorganisaties, de voor 95% uit blanke macho's (waarvan 75% keihard racistisch) bestaande Antwerpse police force en de acht Belgische regeringen en hun administraties een hele dikke punt aan zuigen.

 Werkbezoek Leeggoed Elsene:

  • Na een intro door Samenlevingsopbouw Brussel en JES gaan we naar een vroegere sociale woonwijk waarvan nu enkele appartementen 'officieel' gekraakt zijn door sans-papiers, mensen van wie de identiteit voor onbepaalde tijd weggenomen is.
  • Younes en Nazjmi ontvangen ons in hun opgeknapte appartement, bieden ons thee aan die we met Belgische beleefdheid spontaan afwijzen, en vertellen ons dat deze door buurt- en welzijnswerkers ondersteunde woonsituatie het voor hen letterlijk heel leefbaar maakt, ondanks soms een overaanbod aan vergaderingen en afspraakmomenten.
  • Op de ereplaats aan hun keukenmuur waar in mijn appartement een door Sonny Rollins gesigneerde affiche van een optreden hangt hebben zij een grote oude lagereschoollandkaart van België, nog met de negen provincies uit mijn lagere schooltijd. Hoe mooi en charmant ik die oprolbare vintagekaarten ook vind, het geeft mij zin om hen als kerstcadeau een actuelere kaart van België te geven, met het in twee talen gesplitste Brabant en met de enige plek die zich volgens de beste Belgische communautaire spitstechnologie niet in een provincie bevindt, het Brussel waar zij wonen. Dat zou pas een integratiebevorderend geschenk zijn, niet?

 Werkbezoek SPIT:

  • Dit werkbezoek is vooral een eetbezoek, zonder inkijk in de keuken maar wel in de consequente keuze voor diversiteit in het kader van dit sociale economiebedrijf met voorrang voor werknemers die minder kansen hebben op de reguliere arbeidsmarkt.

 Werkbezoek Mater Dei Leuven:

  • Wat doet een vroegere witte lagere buurtschool die zich eeuwenlang elitair genoemd en gevoeld heeft als de buurt al 25 jaar lang fel verkleurt? Overleven door diversiteit te omarmen, gelukkig met een doordachte en gerichte aanpak die blijkt te werken ondanks de onwil van de gelijknamige en het schoolgebouw overheersende secundaire school.

Werkbezoek 't Lampeke:

  • Schitterende en dynamische werking van een buurt- en jeugdwerking die de realiteit van de 21e eeuw in vele opzichten omarmt.

 Werkbezoek Hellingenfort Hoepertingen:

  • Een nazaat van hereboeren heeft zichzelf en zijn bedrijf omgeschakeld tot een hedendaags fruitteeltbedrijf, en onderhoudt ons over het belang van dagcontracten. Ons gezelschap dat naar mijn inschatting voor minstens driekwart uit vastbenoemde goedverdieners bestaat, hoort hem aan en denkt er het kritische zijne van.
  • Zalige maaltijd, lekkerste gazpacho ooit.

 Slotsessie in Hellingenfort:

  • Presentaties en groepsgesprek als opstap naar ons take-2-work huiswerk.


Acht uitstekend voorbereide en gericht gekozen diverse werkbezoeken, omkaderd door een zeer aangename driving, catering and housing, il faut le faire. Leve DieGem.

Slotbedenking: ondanks de zalige nachtrust en het heerlijke meubilair, liever één keer per 25 jaar minder in een Carlton als dat diversiteit, solidariteit en rechtvaardigheid op het terrein dichterbij brengt.

Slotcitaat: "Er zijn in deze eeuw geen vreemdelingen meer. Wij zijn allemaal reisgenoten" (Amin Maalouf in "Le dérèglement du monde").

 Walter Yaw Van Looveren.